Mockup christmas background with decorations and gift boxes and red bow.

Sretan Božić

Ljubav i radost ,
milost i blagost,
dom pun sreće
na svijetu najveće,
sve to uz božićne želje
i božićno veselje
neka ovaj dan učini
POSEBNIM!!

Donosimo Vam nekoliko zanimljivih činjenica o Božiću.

1. Znate li da čak šest gradova i sela postoje na svijetu a zovu se Betlehem. Riječ Betlehem znači “kuća kruha”.

2. Ideju djeda Božićnjaka kako leti na svojim sanjkama iznad grada prvi je prikazao američki pisac Washington Irving 1819. godine u svojoj knjizi Povijest New Yorka. Mnogi smatraju kako se “kult djeda Božićnjaka”, kako su ga mnogi tada nazivali, diljem svijeta proširio u 19. stoljeću upravo iz New Yorka, čiji je svetac zaštitnik tada bio sveti Nikola (iz kojeg se kasnije i razvio lik djeda Božićnjaka). Upravo je Irving inspirirao i Charlesa Dickensa prilikom pisanja svoje Božićne pjesme.

3. Od 1659. do 1681., javno iskazivanje nečijeg božićnog raspoloženja u Bostonu moglo vas je koštati i do 5 šilinga. Tako je! Božić je nekada bio ilegalan. Utoliko je čudnije što je isti puritanski um napravio prvi američki punč prilikom osnivanja grada Jamestown 1607. godine. Trebalo je proći više od stoljeća da Kongres napokon proglasi Božić nacionalnim blagdanom.

4. Na mjestu špilje Isusova rođenja u 4. je stoljeću izgrađena bazilika. Mjesto gdje su bile jaslice u koje je Marija položila Isusa označava velika srebrna zvijezda s natpisom na latinskom jeziku “Ovdje je Djevica Marija rodila Isusa Krista”.

5.Iako urbana legenda kaže kako je Coca-Cola 1920. godine u svojoj reklami osmislila djeda Božićnjaka kakvog danas poznajemo – dobrodušni bradati starac u cvenom odijelu koji nosi darove – nažalost, i to je zabluda.
U poemi iz 1823. godine,  Posjet svetog Nikole, tada nepoznatog autora, sveti Nikola je opisan točno onako kako danas zamišljamo djeda Božićnjaka. Poema je kasnije pripisana autoru Henryju Livingstonu Jr.-u i postala je odgovorna za širenje popularnosti djeda Božićnjaka najprije na američkom području, a kasnije i diljem svijeta.

6. I prije dolaska kršćanstva, Germani su zimzeleno drveće ukrašavali da bi rasvjetlili mračne dane zimskog solsticija. Prvo božićno drvce okićeno je u Strasbourgu u 17. stoljeću, a do Pennsylvanije se proširilo do 1820ih godina kad su na te prostore nahrupili njemački iseljenici. Kad se kraljica Viktorija udala za njemačkog princa Alberta 1840., donio je tradiciju i u Englesku. Osam godina kasnije, prve američke novine objavile su fotografiju kraljevskog božićnog drvca, a Amerikanci izvan Pennsylvanije vrlo su brzo prihvatili ovu tradiciju.

Ugodne blagdane želi Vam Vaš Tp Varaždin!!

Newsletter